Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

30 yearz metal fun: 30 favs albums

WHITESNAKE - '1987'

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Απριλίου 1987


Αν υποτεθεί ότι οι WHITESNAKE δεν μπαίνουν στα heavy metal χωράφια με τη στενή έννοια του όρου, τότε το '1987', κατά την προσωπική μου άποψη είναι μέσα στα 5 καλύτερα hard rock albums όλων των εποχών.
Αυτά για αρχή. 
Πάμε 29 χρόνια πίσω, εκεί στις ηρωικές γειτονιές, που βγαίναμε με τα φορητά κασετόφωνα κι ακούγαμε metal ως τα μεσάνυχτα. Δημ. Σταδίου. Στάση αστικών. Γρατσάνη. Ξέρει ο Γκας. Ξέρει ο Όφλης. Με 1-3 χρόνια προϋπηρεσίας ο καθένας  στο metal τότε, ακούγαμε τα 'κλασικά' της εποχάρας εκείνης: Scorpions, W.A.S.P, Saxon, Accept, Metallica, Maiden, Motley Crue, Kiss, Manowar.
Ξάφνου, προκύπτει γνωστός μας ( ο οποίος 2-3 χρόνια άκουσε metal και τα παράτησε...) και κουβαλά μια κασέτα με τους Whitesnake. Τ' αλάνια ξίνισαν. Έλα μωρέ τώρα, ποιοι Whitesnake, άσε μας στην ησυχία μας ν'ακούσουμε άλλη μια φορά το 'Russian Roulette'...
Επέμενε. Κάποια στιγμή, είπαμε, οι πιο ανοιχτόμυαλοι, ας του δώσουμε μιαν ευκαιρία.
Όταν λοιπόν, αφέθηκα στη μαγεία (από κάθε άποψη) του John Sykes και στην καθάρια, γρέτζα φωνάρα του Coverdale, για μένα είχε πλέον ανοίξει ένας νέος 'δρόμος'... To hard rock κι εν γένει η μουσική, ποτέ δε θα ήταν ίδια πλέον για μένα... Ακόμα θυμάμαι το βινύλιο που τότε αγόρασε ο Βαλάντης. Ακόμα θυμάμαι την παραγωγάρα, μπροστά από την εποχή της... Τόσο που αν έκανες copy το δίσκο σε κασέτα (ό,τι πιο σύνηθες τότε μέχρι να μαζέψεις λεφτά για να πάρεις κι εσύ το μανίσιο), ήταν σα ν'ακούς το γνήσιο αντίτυπο. Το λευκό φίδι είχε μπει για τα καλά στο αίμα μου (μας).
Για το δίσκο έχουν ειπωθεί τα πάντα: Ότι ο  μεγάλος έκανε πλατινέ το μαλλί επειδή κυριαρχούσε το hair metal (εντελώς αδόκιμος όρος για μένα, αλλά για να συνεννοούμαστε...). Και τι έγινε; Μικροπρέπειες ότι δε βλέπει μπροστά απ' την καψούρα για την Tawny Kittaen. Μαγκιά του. Κι άλλα πολλά 'κίτρινα'. 
Μουσικά είπαμε: Το 1987 είναι ανετότατα ένα best of. Δεν υπάρχει τραγούδι που να μην είναι στη χειρότερη καλό. Το βάζεις στο πικ απ και το ακούς από την πρώτη ως την τελευταία νότα. Κυριολεκτικά. Και φυσικά δε μιλώ μόνο για τα hits - video clips αλλά για όλα. Μα όλα.
Βέβαια,για τους νεότερους να διευκρινίσουμε ότι μιλούμε για την αμερικάνικη (πρώτη) έκδοση που είχε 9 κομμάτια και τελείωνε με το θεϊκό 'Don't Turn Away'...
Το album έχει πουλήσει παγκοσμίως δεκάδες εκ. αντίτυπα (και πουλά ακόμα...) δικαιότατα.
Αψεγάδιαστη δουλειά.
Έκτοτε, το έχω κι εγώ σε κάθε πιθανή μορφή, παρά ταύτα το βινύλιο το έχω λιώσει. Το εσώφυλλο με τους στίχους , μισοσκισμένο από το βάλε-βγάλε.
Το 1987 κλείνει του χρόνου, στις 7 Απριλίου, 30 χρόνια ύπαρξης και δόξας.
Ο Coverdale ετοιμάζει (όπως και στα 20 χρόνια) μια επετειακή έκδοση και μάλιστα είπε ότι αμέσως μετά αποσύρεται, απόφαση που πήρε πίσω πριν λίγες μέρες και με χαρά την ακούσαμε.
Το '1987' θα είναι αιωνίως ένα αριστούργημα του σκληρού ήχου...

Extra infos: Τα 'Cryin' In The Rain', 'Here I Go Again' είναι επανηχογραφημένα αλλά ειδικά το πρώτο το 'απογειώνει' τόσο ο τεράστιος Sykes που ακούγεται -και στην ουσία είναι- καινούριο...

Ο Coverdale είναι σ'αυτό το πόνημα 36 ετών.

Με την θεά Tawny Kittaen εν τέλει παντρεύτηκαν το 1989 αλλά χώρισαν το 1991.

TRACKLIST

Crying in the Rain
Bad Boys
Still of the Night
Here I Go Again


Give Me All Your Love
Is This Love
Children of the Night
Straight For the Heart
Don’t Turn Away



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου